Allgemeines

Wie digital ist der Weg zu Ihren unternehmerischen Zielen?

Als ondernemer denk je na over waar je staat als bedrijf, waar je naartoe wil en hoe je daar gaat komen. Je hebt duidelijke ambities. Je wil met je onderneming een bepaalde schaalgrootte bereiken, nieuwe markten kunnen bedienen of misschien wel je product- of dienstenaanbod verbreden. Heb je wel eens nagedacht over een digitale oplossing voor het bereiken van deze concrete doelstellingen?

INFORMATIE DELEN EN SAMENWERKEN

Ben je er eenmaal achter dat de weg om jouw doelen te behalen een digitale is, dan is het slim om de mogelijkheden te verkennen van een gesloten online platform. Misschien denk je bij die term aan een social media platform (Facebook) of een online store (Amazon, Bol.com). Maar met een gesloten platform bedoel ik een veilige online werkomgeving waar jij met jouw klanten, leveranciers of andere partners samenwerkt rondom bepaalde vraagstukken.

Zie het als je eigen community waarbinnen je informatie en kennis deelt en van elkaar leert. Het gaat je helpen om je service te verbeteren, om sneller inzicht te krijgen in relevante data en om bepaalde processen binnen je bedrijf te vergemakkelijken.

GOVERNANCE EN COMPLIANCE

Bij BCT, waar ik werk, creëren we zo’n digitale omgeving op basis van ons cloudbased applicatieplatform Elemenz. Ook voor uitdagingen op het gebied van governance en compliance zijn daarin oplossingen meegenomen. Met behulp van Elemenz kun je jouw organisatie op een verantwoorde manier besturen en beheersen. Informatie wordt gebundeld, geclassificeerd en gekoppeld aan de normen die voor jouw bedrijf belangrijk zijn. Je werkt zo dus altijd conform wet- en regelgeving.

VERDIENMODEL

En commercieel gezien dan? Wat levert zo’n gesloten online platform op? Terechte vraag. Mijn insteek is altijd: redeneer vanuit je klant. Bied meerwaarde op je online platform door bijvoorbeeld informatie veilig en doelgericht te ontsluiten. Het beschikken over de juiste informatie kan voor een partner in jouw keten van grote waarde zijn voor zijn eigen efficiency en productiviteit. En iets dat van waarde is, daarvoor is men doorgaans bereid om te betalen. Negen van de tien keer kun je aan een platform een digitaal verdienmodel hangen, is mijn ervaring.

GROEIEN ZONDER EXTRA MENSEN

Stel je hebt een consultancybedrijf en adviseert bedrijven over duurzaamheid. Je verdient door uren van je consultants te verkopen. Zo’n verdienmodel heeft een plafond. Wil je groeien, moet je meer mensen aannemen. Maar wat als je jouw kennis (deels) kan digitaliseren en in de vorm van waardevolle content beschikbaar stelt op je eigen online platform? Bedrijven kunnen tegen betaling toegang krijgen tot jouw omgeving en daar ophalen wat ze nodig hebben. En jij hebt daarvoor geen extra mankracht nodig. Hoe klinkt dat?

In de gesprekken die ik met ondernemers voer, blijkt dat de behoefte aan een digitale oplossing vaak latent van aard is. Door erover te praten en te brainstormen, worden de mogelijkheden opeens helder. En als dan eenmaal het kwartje is gevallen, ga je als ondernemer heel snel zien welke kansen er liggen in een digitale benadering van jouw uitdaging(en). Je hoeft niet alleen en vanaf nul te bedenken hoe de toekomst van je bedrijf eruit komt te zien. En welke rol een gesloten online platform daarin mogelijk kan spelen. Ik spar er graag een keer met je over.

Geschrieben von: Winkeun Man (Business manager Elemenz)

START MET INNOVEREN!
Meer en meer organisaties zoeken naar mogelijkheden om hun businessmodel te digitaliseren.

TEILEN
Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp