Algemeen

Je legacy-systeem vervangen door een low code platform? Waarom zou je?

Legacy-systemen – vaak zijn het ERP’s – kampen tegenwoordig met een negatief imago. Ze zouden verouderd zijn, te complex en te duur in onderhoud. Een oplossing is om zo’n systeem volledig te vervangen door een gebruiksvriendelijk en flexibel low code of no code platform. Dat advies krijg je vaak van ICT’ers zoals ik, die gespecialiseerd zijn in deze technologieën. Maar is vervangen in alle gevallen wel zo’n goed idee? Of is er ook een alternatief?

HET ECHTE PROBLEEM VAN LEGACY-SOFTWARE

Ik kom regelmatig over de vloer bij organisaties waar het legacy-systeem nog steeds doet waar het voor is gebouwd, waar de relatie met de leverancier prima is en het systeem regelmatig wordt geüpdatet. Het echte probleem is daar vaak dat de legacy-software niet meer in álle behoeftes voorziet.

Steeds meer organisaties willen op een veilige manier informatie uit bijvoorbeeld een ERP uitwisselen met klanten, leveranciers of partners. De algemene trend is verder dat ze ook communicatie en (keten)processen willen kunnen vormgeven met derden. Een oplossing daarvoor ga je in je legacy-systeem niet snel vinden. Dat sluit doorgaans niet aan bij de oorspronkelijke opzet en het doel van een legacy systeem.

LIEVER VERRIJKEN

Wat je misschien niet weet, is dat cloudbased applicatie-ontwikkel platforms als Elemenz ook heel goed complementair kunnen zijn aan legacy-systemen. Je kunt er eenvoudig je legacy-systeem mee verrijken door de functionaliteiten en informatie toe te voegen die je mist. Doordat deeze platforms koppelbaar zijn met je legacy-software kun je bovendien op een efficiënte en beveiligde manier informatie uit je systeem uitwisselen met partners. Zonder dat je ze directe toegang hoeft te verschaffen.

VOORDELEN

Op deze manier een legacy-systeem verrijken met een low code platform in plaats van vervangen, heeft een aantal belangrijke voordelen.

Voordeel 1: Je voorkomt kapitaalvernietiging

Het inrichten en implementeren van je legacy-systeem is hoogstwaarschijnlijk een langdurig, intensief en prijzig proces geweest. Al die investeringen gaan verloren als je het legacy-systeem in één keer afdankt.

Voordeel 2: Je houdt geld over om te investeren in je primaire proces

Zelfs het inrichten van een low code platform kost tijd, geld en moeite. Veel meer dan wanneer je kiest voor alleen verrijken. In tijden van pandemie en crisis investeer je die middelen waarschijnlijk liever in het innoveren van je primaire proces.

Voordeel 3: Je haalt meer uit je legacy-systeem

Ik zie vaak dat informatie die in legacy-systemen zit opgesloten niet ten volle benut wordt. Door je legacy-software te verrijken met een cloudbased applicatie-ontwikkel platform kun je die data op andere en meer moderne manieren ontsluiten en voor je laten werken.

Voordeel 4: Kennis en informatie gaat niet verloren

Als je van systeem A naar systeem B gaat, krijg je onherroepelijk te maken met datamigratie. De basisgegevens – dat is zo’n 80 procent – zullen waarschijnlijk snel en probleemloos kunnen worden overgezet. Maar bij de resterende 20 procent loop je risico’s. Die informatie raakt aan de bedrijfslogica en de kernprocessen. Ervaring leert dat bij het overzetten daarvan altijd iets van verloren gaat.

Voordeel 5: Je voorkomt stapeling van risico’s

Dataverlies bij migratie is maar een van de risico’s die je loopt als je een legacy-systeem volledig vervangt. Als je de switch ook aangrijpt om je manier van werken aan te passen, levert dat extra risico op. Bij verrijken verandert er niets aan je legacy-systeem en je primaire proces en stapel je dus niet risico op risico.

Steeds meer organisaties willen op een veilige manier informatie uit bijvoorbeeld een ERP uitwisselen met klanten, leveranciers of partners. De algemene trend is verder dat ze ook communicatie en (keten)processen willen kunnen vormgeven met derden. Een oplossing daarvoor ga je in je legacy-systeem niet snel vinden. Dat sluit doorgaans niet aan bij de oorspronkelijke opzet en het doel van een legacy systeem.

DUS: VERRIJKEN OF VERVANGEN?

Houden wat je hebt, toevoegen wat je niet hebt. In mijn ervaring kan dat een goede strategie zijn als het gaat over verrijken of vervangen van je legacy-systeem door een technologisch platform als Elemenz. Zoals ik heb laten zien, kan het je veel tijd, geld en kopzorgen schelen.
Of verrijken de beste optie voor jou is? Daarover ga ik graag een keer het gesprek met je aan.

Geschreven door: Robert Wijn (Software Architect Elemenz)

ELEMENZ STORE:
READY TO USE FUNCTIONELE ELEMENTEN
De Elemenz Store omvat ready to use functionele elementen oftewel bouwstenen. Door het samenbrengen van deze elementen stel je zo je eigen applicatie samen.

DELEN
Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp